Kuka olen

Olen Mia Mironoff, 54-vuotias paljasjalkainen lahtelainen kahden pojan äiti. Olen koulutukseltani tanssitaiteen maisteri Teatterikorkeakoulusta. Taiteellisen urani jälkeen olen opiskellut pedagogiikkaa ja oppilaitoshallintoa suorittamalla opettajan pedagogiset opinnot Teatterikorkeakoulussa, rehtorin kelpoisuuden Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutissa ja opinto-ohjaajakoulutuksen Hämeen ammattikorkeakoulussa. Näiden lisäksi olen elinikäisenä oppijana suorittanut lukuisia mielenkiintoisia ammattitaitoani täydentäviä lyhyempiä kursseja. Tällä hetkellä päivitän osaamistani tekemällä työn ohella Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa koulutuskeskus Salpauksessa.

Työelämä

Ensimmäiset 15 vuotta työurastani toimin vapaana taiteilijana pääkaupunkiseudulla. Työskentelin tanssijana ja näyttelijänä pääkaupunkiseudun teattereissa, sekä vapaissa tanssiryhmissä esiintyen musikaaleissa, näytelmissä, tanssiteoksissa ja kokeilevissa tuotannoissa. Olin freelance-taiteilijana siten onnekas, että sain tehdä paljon töitä. Silti vapaan taiteilijan elämään usein kuuluvat työttömyysjaksot ja ansiosidonnaisen päivärahan laskenta tulivat tuona aikana myös tutuiksi.

Pedagogiikka alkoi kiinnostamaan minua omaa esiintyjyyttäni enemmän esikoispojan syntymän jälkeen. Suoritettuani opettajan pedagogiset opinnot työskentelin vuodet 2004–2016 lehtorina Lahden ammattikorkeakoulun Musiikki- ja draamainstituutissa kehittäen suomalaisen musiikkiteatterin koulutusta. Näinä vuosina pedagoginen ajatteluni syveni. Näin pitkän taiteilija- ja opettajauran luontevana jatkumona siirtymisen vaikuttamaan laajemmin myös esittävien taiteiden opetus- ja koulutusrakenteisiin. Etenin kutsumustyössäni opiskelemaan opetushallintoa. Saatuani rehtorin kelpoisuuden ja opinto-ohjaajan pätevyyden toimin vuodet 2016–2018 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa opintohallinnon tehtävissä vastaten tiimini kanssa korkea-asteen opintojen ohjauksen kehittämisestä.

Tällä hetkellä toimin taiteen perusopetuksen parissa Nurmijärven tanssiopiston rehtorina. Tunnen taidekentän eri opintoasteet varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle aina ammatillisiin opintoihin asti. Taiteen perusopetuksessa minulle on tärkeää ja merkityksellistä lasten ja nuorten hyvinvointia lisäävät vaikutukset, jotka ulottuvat paljon harrastukseen käytettyä reaalista aikaa kauemmas. Varhain luodun taidesuhteen vaikutukset kulkeutuvat oppilaitten mukana yhteiskunnan eri osa-alueille antaen tervettä itsetunnon pohjaa tulevaisuuden yhteiskunnalliseen elämään.

Vaikuttaminen

Päätin tänä keväänä lähteä ehdokkaaksi kohdattuani työni ohella myös omassa lähipiirissäni lasten ja nuorten hyvinvointiin ja oikeuksiin liittyviä asioita, joita haluan edistää. En pysty yksin kehittämään näihin liittyviä asioita, mutta niiden yhteiseen hoitamiseen haluan ehdottomasti antaa oman panokseni.

Yhdistysaktiivina ja kansalaisvaikuttajana olen tottunut ottamaan kantaa ajankohtaisiin paikallisiin asioihin.  Olen toiminut lukuisissa luottamustehtävissä mm. työpaikkayhdistyksissä, vanhempainyhdistyksissä sekä kulttuurialoja, erityisesti tanssitaiteen työllisyysedellytyksiä vahvistavissa alueyhdistyksissä. Näistä löydät lisätietoja ansioluettelossani.

Lahti ja koti

Olen asunut niin Lahdessa kuin Helsingissäkin ja tehnyt edestakaisia siirtoliikkeitä näiden kahden kaupungin välillä opiskeluiden ja työn ohjaamana jo useamman kerran. Helsingissä asuttuja vuosia on kertynyt lähes kaksikymmentä. Tällä hetkellä olen vakuuttunut siitä, etten enää muuta Lahden alueelta, sillä täällä on ihmisen hyvä olla. Lahti on minulle sopivan kokoinen, kodikas ja luonnonläheinen ympäristö. Tänne isovanhempani asettuivat sotien jälkeen Viipurista tultuaan.

Nykyisin jaan aikani Lahden, Nurmijärvellä sijaitseva työpaikkani ja mökkipaikkakunnan Asikkalan välillä. Nämä yhteydet antavat perspektiiviä arvostaa lahtelaista kaupunki-identiteettiä. Perheeseeni kuuluu samassa taloudessa kanssani asuva nuorin poikani, omillaan asuva täysi-ikäinen poikani sekä ikääntyvät vanhempani. Toisinaan myös mutkattomat välit ex-miehen uuden perheen kanssa tuntuvat perheyhteydeltä ja saan ilokseni olla mukana heidän vuoden ikäisen tyttärensä, poikieni pikkusisaren, hoitamisessa ja kasvun seuraamisessa.

Harrastaminen

Vuosien varrella olen harrastanut luonnollisestikin paljon tanssia ja laulamista. Nykyään pääsen parhaiten irti hallinnolliseksi muuttuneesta työstäni mm. aikuisbalettitunnilla tai kuntosalilla. Laskettelen ja hiihdän myös mielelläni, mökkeilen ja reissuun päästessä harrastan laitesukellusta.